TÜSİAD Yönetim Kurulu Van’ı ziyaret etti

04 Eki 2019 İlgili Dosya
TÜSİAD Yönetim Kurulu Van’ı ziyaret etti

TÜSİAD Yönetim Kurulu yılda bir kez farklı bir kentte düzenlediği Yönetim Kurulu toplantısını bu yıl Van’da gerçekleştirdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu bu çerçevede 4 Ekim Cuma günü Van’ı ziyaret ederek, “İş Dünyası Van Buluşması” toplantısında Van’daki Dostluk Grubu İş İnsanları ile biraraya geldi ve görüş alışverişinde bulundu. Toplantının basına açık bölümünde TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, DOĞUSİFED Başkanı Suat Çiftçi ve Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Avcı konuşma yaptı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleşen BGİV yeni dönem ilk etkinliğinde açılış konuşması gerçekleştirdi.

Simone Kaslowski’nin konuşmasından satır başları şöyle:

Dünya hızına uyum sağlama kabiliyetimizin reflekse dönüşmesi için girişimcilik kültürünün tohumlarının Türkiye'nin her köşesinde atılması gerektiğine inanıyoruz.

Van da coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile bu yönde bir Türkiye vizyonunun, 21. yüzyılda güçlü bir Türkiye hikayesinin dinamizm kaynaklarından biri olmayı hak etmektedir.

Türkiye hem Avrupa siyasal ve ekonomik sistemi içinde yer alan, hem de bir Avrasya merkez olarak yükselen bir ülke olmayı başardıkça dünyada güçlü bir demokrasi, ekonomi, teknoloji ve sosyal kalkınma ülkesi olacaktır.

Enflasyonla mücadeleye devam etmeli, fiyat istikrarını mutlaka sağlamalıyız. Reform gündemine hız vererek ve güveni artıracak adımlar atarak, doğrudan yatırımları tekrar çekecek bir ortam yaratabiliriz.

ABD ve Avrupa’da parasal genişlemeye tekrar gidilmesi bize kırılganlıklarımızla baş etmek için zaman tanıyor. Borç yükünü hafifletme ve maliyetini düşürme fırsatı veriyor. Şeffaflık konusunda daha fazla cesaret isteyen adımları da atabiliriz bu dönemde.

Yeni programda yargı reformuna yer verilmesi sevindiricidir. Yargıda uzmanlaşma ve hız önemli. Ancak yargı bağımsızlığının olmadığı durumda adaletten bahsetmek mümkün değildir. Her şeyden önce yargı bağımsızlığını güçlendirecek adımların atılmasını bekliyoruz.

Yapısal reformlar asla gecikmemeli. Önceki yıllarda programlarda güzel hedefler görmüştük. Yapısal tedbirler geciktiğinde bu hedeflere ulaşmak mümkün olmuyor. Sürdürülebilir kaliteli büyüme için eğitim, vergi ve işgücü piyasası reformlarını çok önemsiyoruz.

YEP’te bazı yapısal reform alanları tespit edilmiş durumda. Bu yapısal önlemlerin önceliklendirilmesi çok önemli. Hangi reform, hangi makro değişkeni nasıl etkileyecektir? Hangi reform nispeten daha önemli ve önceliklidir? Bunu iyi anlamamız gerekiyor.

Programda belirtildiği gibi güçlü bir iç talep ve büyüme geri geldiği durumda cari açığımızın da aynı anda düşmesi oldukça zordur. Burada yapısal bir dönüşümü gerçekleştirmek daha uzun bir zaman ve reformların kararlılıkla gerçekleştirilmesini gerektirir.

Yeni Ekonomi Programı kamuoyu ile paylaşıldı. Ciddi dalgalanmalardan sonra; bu tür programların özel sektöre yön veren yapıya kavuşabilmesi, yatırım ortamına güven verebilmesi için sapmaları minimize edecek yan adımları ve detaylı planları da görmek isteriz.

Ekonomimizde zorluklar devam ediyor. Geçen yıl başlayan ekonomik daralma nedeniyle işsizlik oranı yüksek, talep koşulları zayıf. Krizin altında yatan asıl nedenleri ortadan kaldırmadan yüksek büyüme oranlarına tekrar dönmemiz mümkün görünmüyor.