B20 Koalisyonu, Bali Konferansı liderlerini Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nı sonuçlandırmaya davet ediyor

27 Kas 2013 İlgili Dosya

B20 Koalisyonu, Bali’de önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Bakanlar Konferansı öncesinde, G20 liderlerini ve tüm DTÖ üye ülkelerini görüşmelere hız vermeleri ve iddialı bir Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nı tamamlamaları konusunda çağrıda bulunuyor. TÜSİAD’ın da kurucu üyesi olduğu B20 Koalisyonu bu konunun, uluslararası ekonomi için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz“Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, sanayi ve ticarette elle tutulur gelişmeleri beraberinde getirecektir. Gümrük işlemleri hızlanacak, mal dolaşımı artacaktır.” dedi.

Peterson Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, bu anlaşma ile dünyanın potansiyel kazanımları GSYİH’de 1 trilyon dolarlık bir artış ve 20.6 milyon yeni iş olanağı yaratması nedeni ile çok önemli ve geniş kapsamlı olacak. Gelişmekte olan ülkelerin ihracatının yaklaşık 570 milyar dolar, gelişmiş olan ülkelerin ihracatının ise 475 milyar dolar artma ihtimali bulunmakta.

Görüşmelerin başarıyla sonuçlanması için G20 aşağıdaki konularda öncü rolü üstlenmelidir.

•      İdari yüklerin ve sınırlardaki masrafların azaltılarak ticaretin teşvik edilmesi,

•      Kuralları basitleştirip, şeffaflığı arttırarak gümrük hizmetlerinin kolaylaştırılması ve

•      Sınırlardaki idari yükleri azaltarak, şirketlerin ve tüketicilerin tasarruf yapmasının sağlanması.

Ticaretin kolaylaşması, DTÖ üyeleri arasındaki pazara erişim dengesini değiştirmemektedir. Bu tüm DTÖ üyelerindeki büyümeyi dengeli bir şekilde sağlamak için ideal bir araçtır.

B20 Koalisyonu üyeleri müzakerecilerin çalışmalarını şu konularda desteklemektedir: harç ve vergilerin azaltılması ya da tamamen kaldırılması; yasal itiraz hakkının bulunması; tek pencere sistemi; gümrük prosedürlerine ilişkin düzenlemelerin yayınlanması; kolaylaştırılmış ve hızlandırılmış gümrük muayenesi; en az gelişmiş ülkelere teknik ve finansal destek sağlanması.

Ayrıca, belgelerin ürünler gelmeden önce gönderilmesi ve gümrük işlemlerinin tamamlanarak vergiler sonra ödenmek üzere eşyanın gümrükten geçebilir hale gelmesigibi, taslak anlaşmaya eklenen çok sayıdaki olumlu önlemden memnuniyet duyuyoruz. Bu önlemler, tüm sektörlerdeki üretim süreçlerini kolaylaştırarak büyük fayda sağlayacaktır.

Bunların yanısıra müzakereciler, yetkililer tarafından güvenilirliği kabul edilmiş bir sicile sahip olan “yetkilendirilmiş yükümlüler” (AEO) için basitleştirilmiş iyileştirmeleri yeniden ele almaya da davet edilmektedirler. AEO’lar ihracat ve ithalatta ön bildirimler gibi bürokratik işlemlerin azaltılmasını hak etmektedirler. Ülkelere özgü gümrük belge ve sistemleri, eşdeğer şirket belge ve sistemleriyle tamamlanmalıdır.

9. Bakanlar Konferansı 3-6 Aralık 2013 tarihinde Bali’de gerçekleşecektir.

B20 Koalisyonu:

B20 Koalisyonu, her türlü ölçek ve sektördeki 6,5 milyon işletmeyi temsil etme amacıyla G20 ülkelerindeki temsil gücü yüksek ve bağımsız iş dünyası örgütlerini biraraya getirmektedir. Bu geniş tabanıyla, dünyanın en önemli ekonomilerindeki iş dünyası ile hükümetler arasında önemli bağlar kurmaktadır.

Bu basın duyurusu Berlin, Brasilia, Brüksel, Buenos Aires, İstanbul, Johannesburg, Madrid, Mexico-City, Yeni Delhi, Ottawa, Paris, Roma, Seul, Sidney ve Washington DC’de B20 Koalisyon üyeleri tarafından yayınlanmıştır.

B20 Koalisyonu’nu Twitter’dan @B20Coalition ve  www.B20Coalition.org  adresinden takip edebilirsiniz – B20, B20 Koalisyonu’nun tescilli markasıdır.

B20 Koalisyonu üyeleri:

Ai Group, Avustralya - BDI, Almanya - BUSA, Güney Afrika - BUSINESSEUROPE, Avrupa - CCC, Kanada - CEOE, İspanya - CII, Hindistan - CNI, Brezilya - Confindustria, İtalya - Coparmex, Meksika - FKI, Güney Kore - MEDEF, Fransa - TÜSİAD, Türkiye - UIA, Arjantin -  US Chamber, ABD

Orjinal metin için tıklayınız

www.b20coalition.org