TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem YILMAZ Açıklaması – 17 Nisan 2013

17 Nis 2013 İlgili Dosya

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Son dönemde iş dünyası gündeminde önemli bir tartışma konusu olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması, 1998 yılında Londra’da düzenlenen AB-ABD zirvesinde hayata geçirilen Transatlantik Ekonomik Ortaklık projesinin son halkasıdır.

TÜSİAD, sürecin başladığı 1998 yılından bu yana süreci yakından takip etmiş, aynı yıl hizmete başlayan TÜSİAD Washington Temsilciliği’nin açılışında da konunun önemine dikkat çekmiştir.

TÜSİAD, son 15 yıldır hem Türkiye’deki ilgili resmi makamlar hem de AB iş dünyası ve siyasileriyle olan temaslarında Türkiye’nin bu sürece dahil edilmesinin gerekliliğini sıkça gündeme getirmiştir.

Bu yılın ilk çeyreğinde müzakerelerine başlanılmasına karar verilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) Transatlantik Ortaklık’ta sadece yeni bir aşamadır. Devletimizin TTIP’ye yönelik girişimlerini TÜSİAD olarak yürekten destekliyoruz. Ancak Türkiye’nin ayrı bir müzakere eden taraf olmasının süreci yavaşlatacağını düşünüyoruz. Bu nedenle TTIP'e ortak veya gözlemci ülke olmasının ülkemiz açısından çok faydalı olacağına inanıyoruz.

Diğer taraftan, buna paralel olarak Türkiye’nin ABD ile ayrı bir STA yapmasının sağlanması konusunda devletimizin girişimlerini destekleyeceğimizi de belirtmek isteriz. Nihai anlaşmada Türkiye’nin beklentilerini karşılayabilecek bir formül bulunması konusunda esnek bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bir diğer önemli husus olarak, Transatlantik Ortaklık’ın sadece TTIP’den ibaret olmadığını, uluslararası standartların ve düzenlemelerin yeniden şekillenmesine kadar gidecek muazzam bir yapının oluştuğunun farkına varmalıyız. Transatlantik Ekonomi Konseyi (TEC) adlı Konsey kapsamında özellikle yeni gelişen sektörler ve teknolojilere ilişkin mevzuat ve standart düzenlemeleri ile ortak projeler geliştirilmektedir. Dolayısıyla, Türkiye olarak sadece TTIP değil, TEC çatısı altında da yer almamız için gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz.

TÜSİAD olarak Türk iş dünyasını ve ilgili tüm çevreleri TTIP konusunda bilgilendirmek ve konuyla ilgili görüşlerini almak amacıyla Mayıs ayında “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ve Türkiye’ye Etkileri” başlıklı bir seminer düzenleyeceğiz.

Seminerde TTIP ile ilgili AB’de yapılan etki analizlerinin sonuçları ve Türkiye’ye olası etkileri değerlendirilecektir. Bir sonraki semineri ise Türkiye özelinde bir etki analizinin tamamlanmasının ardından bu yılın sonuna doğru gerçekleştirmeyi planlıyoruz."