TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Paris'te temaslarda bulundu

11 Ara 2013 İlgili Dosya

TÜSİAD’ın girişimiyle Fransa’da kurulan Institut du Bosphore (Bosphorus Enstitüsü) Bilim Kurulu Toplantısı çerçevesinde 10 – 11 Aralık tarihlerinde Paris’te bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, dün Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ve Fransa Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Pierre Sellal ile biraraya geldi.

Gerçekleştirilen ikili temaslarda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ocak 2014’te gerçekleştirmeyi planladığı resmi ziyaretinin son yirmi yıldır Fransa’nın Türkiye’ye düzenleyeceği ilk resmi Cumhurbaşkanı ziyareti olması nedeniyle büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Ayrıca bu ziyaretin iki ülke arasında yeni ve güçlü bir işbirliğinin oluşturulmasına olanak sağlayacağının altı çizildi.

Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulan Institut du Bosphore’un bugün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısında, Avrupa’nın geleceği, Fransa-Türkiye ikili ilişkileri ve AB-Türkiye ilişkileri derinlemesine ele alındı.  Bu çerçevede, Bilim Kurulu eş başkanları Kemal Derviş ve Anne Lauvergeon’un açış konuşmalarının ardından söz alan Muharrem Yılmaz konuşmasında şunları ifade etti:

“…Türkiye’nin uzun süredir sürüncemede olan AB üyeliği, Türk iş dünyası için hala öncelikli bir konudur. 17. yılını doldurduğumuz gümrük birliği ve süren yasal uyum süreci temelinde, Türk ekonomisi ve toplumsal yaşamı bugün esas itibariyle Avrupa tek pazarının bir parçasıdır.

TÜSİAD, Türkiye’nin AB üyelik sürecine sivil toplumun katkısının öneminden hareketle, Institut du Bosphore’u kurmuş, AB kamuoyunda Türkiye-Fransa ve AB bağlantılı konuların her yönüyle ele alındığı, Türkiye’ye yönelik algıların yapıcı bir yaklaşım ile dile getirildiği bir ortam yaratılmasını sağlamıştır”

Toplantı kapanışında, MEDEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Bernard Spitz Türkiye-Fransa ikili ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bilim Kurulu Toplantısının ardından düzenlenen davete yirmiye yakın milletvekili ve senatörle ile birlikte Paris’e ziyarette bulunan TBMM Fransa – Türkiye Dostluk Grubu üyesi Türk milletvekilleri de katıldı.

Muharrem Yılmaz bugün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Avrupa Birliği Başdanışmanı Philippe Leglise Costa ile Elysee Sarayı’nda öğlen yemeğine katıldı.

Bosphorus Enstitüsü (Institut du Bosphore) hakkında ayrıntılı bilgi için:

www.institut-bosphore.org